Super zdravé psie keksíky :)
14. 5. 2011
Postup: 2-3 kg ražnej múky
2 kg pšeničnej múky
cca. 100-150 g sójového granulátu
cca. 100-150 g sójových vločiek
500 g špaldových semiačok
300 g pohánky
pšeničné otruby
cca. 250 g sézamu
cca. 100-150 g ľanových semiačok
cca. 100-150 g slnečnicových semiačok
cca. 100-150 g tekvicových semiačok
kvasnice
3-4 PL jodidovanej morskej soli
cca. 150-200 ml olivového oleja
voda
Ďalšie možné prísady:
sójové kocky - pokiaľ nespôsobujú alergiu
všetky možné druhy celozrných vločiek
sézamová pasta bez soli
bylinková zmes
Množstvá semiačok si môžeme podľa uváženia zmeniť ako chceme. Prísady bez udaného množstva pridávame od oka a podľa uváženia, ale nepridávame veľa sóji, pretože robí cesto príliš jemným.
Postup: Semiačka necháme poriadne zmäknúť v horúcej vode. Všetky prísady zmiešame do rovnomerného cesta, ktoré sa nelepí a je primerane suché. Vymodelujeme, asi ako päsť veľké chlebíky (približne 3cm priemer), pritom si stále múčime ruky. Položíme blízko seba na plech vyložený papierom na pečenie. Pri 180 stupňoch pečieme hodinu. Necháme dobre vychladnúť (najlepšie cez noc v pootvorenej trúbe). Potom znova rovnako pečieme. Keď sú chlebíky aj po vychladnutí mäkké, musia sa znova piecť. Až keď sú riadne vychladnuté a tvrdé sú hotové. Treba však dávať pozor na teplotu pri pečení, aby sa nespálili. Teda môžeme teplotu alebo polohu plechu meniť. Chlebíky po poriadnom vychladnutí (najlepšie 1-2 dni) skladujeme na suchom mieste, dobre uzatvorené, vydržia veľmi dlho čerstvé. Cesto vystačí na približne 80-90 chlebíkov. Samozrejme môže sa piecť menšie množstvo, pri tom samozrejme treba uvážlivo meniť množstvo prísad. Jeden chlebík výjde potom oveľa lacnejšie ako kupovaný v obchode a viete presne, čo v ňom je.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.